FaLang Language Switcher

Δισκογραφία

2014 - Ζωντανή ηχογράφηση από την παράσταση του Πορφυρογένειου Ιδρύματος στην Αγριά Βόλου

cover-01

Η παράσταση δόθηκε στις 13 Ιουνίου 2014 στη βιβλιοθήκη του Πορφυρογένειου Ιδρύματος στην Αγριά Βόλου. Είναι ανθολογία μερικών από τα σημαντικότερα τραγούδια και οργανικά κομμάτια των περιόδων, του Ρεμπέτικου, του Λαϊκού και του Έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, καθώς επίσης και τραγουδιών του διεθνούς ρεπερτορίου. Στην ηχογράφηση αποτυπώνεται η όμορφη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μεταξύ κοινού και "σκηνής" στην πανέμορφη και κατάμεστη αίθουσα της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος.

cover-02

 

Διαβάστε περισσότερα: 2014 - Ζωντανή ηχογράφηση από την παράσταση του Πορφυρογένειου Ιδρύματος στην Αγριά Βόλου

2013 - Ζωντανή ηχογράφηση από σεμινάριο μπουζουκιού

2013-live-recording-from-bouzouki-seminar-cd-cover-grΖωντανή ηχογράφηση από σεμινάριο μπουζουκιού, που έγινε στις 18 Απριλίου 2010 στην Αθήνα.

 

Είναι μια μουσική αναδρομή από το 1933, που πρωτοηχογραφήθηκε το μπουζούκι στην Ελλάδα, ως το 1965.

 

Περιλαμβάνει μερικά από τα σημαντικότερα ιστορικά λαϊκά τραγούδια και οργανικά που έπαιξαν οι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, μέσα από τα οποία αναδείχθηκε και αγαπήθηκε το μπουζούκι, για να καταξιωθεί μέχρι και σήμερα, ως το δημοφιλέστερο λαϊκό όργανο.....

 

 

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα: 2013 - Ζωντανή ηχογράφηση από σεμινάριο μπουζουκιού

2013 - Ζωντανή ηχογράφηση από “Lindenbrauerei” Unna – Germany

Live-recording-from-Lindenbrauerai-Unna-GermanyΗ συναυλία που δόθηκε στις 20 Ιουνίου 2013 στην αίθουσα "Lindenbrauerei" στην πόλη Unna της Γερμανίας, ήταν η αρχή μιας προσπάθειας που κάνει ο Βαγγέλης Τρίγκας να προβάλλει την Ελληνική λαϊκή μουσική σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις.

 

Ήταν μία αναδρομή από την περίοδο του ρεμπέτικου ως το έντεχνο του Θεοδωράκη και του Χατζιδάκι. Η ιστορική σειρά με την οποία παίχτηκαν τα τραγούδια καθώς και τα σχόλια που έκανε ο ίδιος ο Βαγγέλης Τρίγκας εμβόλιμα, προσέδωσαν στην παράσταση ταυτόχρονα και ένα ακαδημαϊκό χαρακτήρα.

 

Το κοινό μπορεί έτσι να κατανοεί τον τρόπο που γεννήθηκε και εξελίχθηκε στην Ελλάδα το λαϊκό τραγούδι και το μπουζούκι. Η ηχογράφηση αυτής της συναυλίας έχει για τον ίδιο τον Βαγγέλη Τρίγκα, για τους συνεργάτες του καθώς και για όλους τους συντελεστές συμβολική και συναισθηματική αξία......

 

 

Διαβάστε περισσότερα: 2013 - Ζωντανή ηχογράφηση από “Lindenbrauerei” Unna – Germany

2009 - Σε 3 χορδές

se3horthΓράφοντας λίγα λόγια γι' αυτή τη νέα μου δουλειά, βρίσκω την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους εσάς, τους γνωστούς και άγνωστους φίλους, που όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθείτε την προσπάθειά μου και την στηρίζετε με την αγάπη σας.

 

Όπως και στο πρώτο μου cd, έτσι και τώρα καταπιάνομαι με οργανικά κομμάτια, γιατί πιστεύω πως μέσα σ/ αυτά μπορεί το μπουζούκι, σήμερα, να βρει την «ελευθερία» και να παίξει με τρόπο που να το αναδεικνύει και να το προστατεύει από την τυποποίηση που έχει υποστεί μέσα στο σύγχρονο λαϊκό τραγούδι.
Είναι πιστεύω, ένας τρόπος για να ανακτήσει όλα εκείνα τα στοιχεία που το έκαναν άμεσο και ζωντανό, που το έκαναν να αγαπηθεί και να γίνει το δημοφιλέστερο λαϊκό όργανο.

 

Απ' την άλλη πλευρά, τα σολιστικά κομμάτια προστίθενται σαν σπουδή στην ύλη του μπουζουκιού, όπως όλα αυτά που γράφτηκαν από τους δεξιοτέχνες και αποτελούν σημείο αναφοράς για μας που παίζουμε. Μπορεί κανείς να παρατηρήσει πως μέσα από αυτά, κυρίως, καταγράφηκε η εξέλιξή του οργάνου, από το ένα στάδιο στο άλλο, σε όλη την πορεία του μέχρι σήμερα. Βρίσκω, λοιπόν, απαραίτητο, κάτι ανάλογο να γίνει και σήμερα, μαζί με μια προσπάθεια τεχνικής και εκφραστικής ανανέωσης που χρειάζεται το μπουζούκι.

 

Ελπίζω, αυτός ο νέος κύκλος οργανικών κομματιών να έχει την ίδια απήχηση σε όλους εσάς που το αγαπάτε.
Ευχαριστώ τους φίλους μου και συντελεστές αυτού του cd για τη συμμετοχή τους.

 

Βαγγέλης Τρίγκας

 

2007 - Αυτοσχεδιασμοί και τραγούδια για μπουζούκι

der01Με τον δίσκο αυτόν, όπως και με τον προηγούμενο «Βαγγέλης Τρίγκας 12 Οργανικά για τρίχορδο μπουζούκι», έχω ένα κοινό στόχο: Την ανάδειξη του κλασσικού λαϊκού ήχου και ύφους του μπουζουκιού και του λαϊκού τραγουδιού.

 

Αυτή τη φορά το επιχειρώ μέσα από μια άλλη πλευρά της λαϊκής μας μουσικής, που είναι οι επανεκτελέσεις.

Οι επανεκτελέσεις είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για τη λαϊκή μουσική μας παράδοση, διότι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτάται απ/ αυτές, το αν τα τραγούδια που επανεκτελούναι και η λαϊκή μουσική εν γένει, θα διατηρηθούν στο μέλλον αναλλοίωτα.

 

Σεβόμενοι οι συνεργάτες μου και εγώ, απόλυτα τα κομμάτια αυτά και κινούμενοι σε ένα στενό πλαίσιο που προσδιορίζεται από τον τρόπο που παίχτηκαν και τραγουδήθηκαν, πιστεύω πως τα προστατεύουμε από την προσθήκη ξένων, ανομοιογενών ως προς αυτά εκφραστικών στοιχείων που θα τα αλλοίωναν.

 

Ταυτόχρονα, προσθέτοντας έντονα ο καθένας από εμάς που πήρε μέρος σ/ αυτά, το προσωπικό του στοιχείο, τους δώσαμε μια νέα, πιστεύω ενδιαφέρουσα διάσταση.

 

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά, όλους τους συντελεστές του δίσκου.

 

Βαγγέλης Τρίγκας

 

Διαβάστε περισσότερα: 2007 - Αυτοσχεδιασμοί και τραγούδια για μπουζούκι

2004 - 12 οργανικά για τρίχορδο μπουζούκι

12orgΔελτίο τύπου
Κυκλοφορεί από τον «Καθρέφτης ήχων αληθινών» ένα νέο CD με πρωταγωνιστή το τρίχορδο μπουζούκι και ταυτόχρονα μας συστήνει τον Βαγγέλη Τρίγκα έναν πρωτοεμφανιζόμενο στη δισκογραφία σολίστα, με αρκετή όμως προϋπηρεσία και ενασχόληση με το αγαπημένο του όργανο.

 

Το CD αυτό που, στα δέκα από τα δώδεκα κομμάτια του, περιέχει μουσικές φτιαγμένες από τον ίδιο τον Βαγγέλη Τρίγκα, συμπληρώνεται με δύο τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μίκη Θεοδωράκη που παρουσιάζονται σε οργανική μορφή.

 

Τα οργανικά παρουσιάζονται με την κλασσική συνοδεία: κιθάρα, μπάσο πιάνο και μπαγλαμά από συγκρότημα μουσικών που συνοδεύει τον Βαγγέλη Τρίγκα που στα περισσότερα παίζει με ένα μπουζούκι αφού όπως λέει και ο ίδιος στο σημείωμά του στο φυλλάδιο που συνοδεύει τον δίσκο: «να αφήσουμε χώρο να αναδειχθεί το ένα μπουζούκι και να ξεφύγουμε από τη λογική ότι τα πάντα παίζονται με δύο μπουζούκια πρίμο σεκόντο, ισοπεδώνοντας και απονευρώνοντας θαυμάσιες εισαγωγές, κυρίως παλιών τραγουδιών, όπου το ένα μπουζούκι είχε την ελευθερία να αυτοσχεδιάζει. Έτσι μπορούμε να δώσουμε μια νέα πορεία στο μπουζούκι που αγαπάμε και να το κάνουμε ζωντανό και ελκυστικό!»

 

Διαβάστε περισσότερα: 2004 - 12 οργανικά για τρίχορδο μπουζούκι