FaLang Language Switcher

Βιβλία για το μπουζούκι από τον Βαγγέλη Τρίγκα

bouzouki-books

Τα βιβλία για μπουζούκι, που αφορούν τη μέθοδο εκμάθησης του μπουζουκιού καθώς και παρτιτούρες με τραγούδια και οργανικά κομμάτια, ενδιέφεραν πάντα μία μεγάλη μερίδα μαθητών και δασκάλων του μπουζουκιού, που βλέπουν την εκμάθηση του οργάνου μέσα από ένα οργανωμένο και άρτιο τρόπο που προσφέρει η μουσική σημειογραφία και όχι ο πρακτικός – εμπειρικός και εν τέλει ανεπαρκής τρόπος εκμάθησης.
Η ανάγκη για μια άρτια τεχνική που χρειάζεται το μπουζούκι και που πρέπει να καταγραφεί σε κάποια βιβλία είναι έντονη εδώ και πολλά χρόνια. Χρειάζονται βιβλία που θα εξυπηρετούν τις τεχνικές ανάγκες του μπουζουκιού και όχι βιβλία των οποίων οι τεχνικές υποδείξεις σε μεγάλο βαθμό παραπέμπουν στην τεχνική της κιθάρας ή άλλων οργάνων.
Είναι πολύτιμο βοήθημα για ένα μαθητή ή ένα δάσκαλο να έχει στα χέρια του ένα ολοκληρωμένο κύκλο σπουδής του οργάνου που περιλαμβάνεται σε μία μέθοδο, η οποία έχει σωστό «βηματισμό», απαντά σε όλα τα επιμέρους ερωτήματα που γεννώνται σε ένα μαθητή και είναι απλή και κατανοητή.
Ο Βαγγέλης Τρίγκας, ένας καταξιωμένος σολίστ και δάσκαλος μπουζουκιού, που έχει κάνει μια μακρόχρονη έρευνα για να αποκτήσει το μπουζούκι σαν λαϊκό όργανο μια τεκμηριωμένη τεχνική, καθώς και μια εμπεριστατωμένη σπουδή και διδασκαλία, έχει γράψει αρκετά βιβλία για μπουζούκι που εντάσσονται σε δύο κατηγορίες. Η Μέθοδος μπουζουκιού είναι η πρώτη κατηγορία βιβλίων και η άλλη κατηγορία είναι οι συλλογές με παρτιτούρες τραγουδιών και οργανικών κομματιών ειδικά για το μπουζούκι.

 

 

η Μέθοδος...

 

methodos-book-bouzoukiΤα τρία τεύχη που αποτελούν τη μέθοδο «Βαγγέλης Τρίγκας Μέθοδος για τρίχορδο μπουζούκι» είναι ένας βασικός κύκλος σπουδής για το μπουζούκι. Εκτός της κλασσικής θεωρίας της μουσικής που περιλαμβάνεται σ' αυτή τη μέθοδο, ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μέρος της αποτελεί η πρακτική. Το πρακτικό μέρος της μεθόδου περιλαμβάνει: Ασκήσεις πένας – ασκήσεις δακτυλοθεσίας – ασκήσεις ολισθημάτων – αναλύσεις συγχορδιών – καλλωπισμούς – γυμνάσματα δεξιοτεχνίας – συγχορδίες – ρυθμούς – ταξίμια – λαϊκούς δρόμους - βασικούς κανόνες δακτυλοθεσίας – ασκήσεις ανεξαρτησίας των δακτύλων - κείμενα περιγραφής σημείων τεχνικής – φωτογραφίες για τη σωστή θέση των χεριών και 59 τραγούδια που είναι αντίστοιχα για την εφαρμογή της θεωρίας και της πρακτικής σε κάθε κεφάλαιο της μεθόδου.

 

Μέθοδοι διδασκαλίας...

 

 

 

 

 

             Συλλογές τραγουδιών διάφορων συνθετών

 

partitoures-book-bouzoukiΟι παρτιτούρες με τραγούδια, σαν εφαρμογή των βασικών αρχών τεχνικής, πρέπει να αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σπουδής ενός λαϊκού οργάνου όπως το μπουζούκι. Οι συλλογές με παρτιτούρες τραγουδιών αποτελούν επίσης το δεύτερο σημαντικό και ενδιαφέρον μέρος της βιβλιογραφίας του Βαγγέλη Τρίγκα.
Η απόδοση αυτών των τραγουδιών με ένα πιστό τρόπο από τις πρώτες τους εκτελέσεις που γίνεται και για ιστορικούς λόγους, ο εμπλουτισμός τους με όλους εκείνους τους καλλωπισμούς για να παιχτούν με τον ιδιαίτερο τρόπο που απαιτεί το μπουζούκι, καθώς και οι τεχνικές υποδείξεις για να παιχτούν ευκολότερα από τους μαθητευόμενους, είναι τα στοιχεία που κάνουν τις παρτιτούρες του Βαγγέλη Τρίγκα να ξεχωρίζουν μεταξύ πολλών άλλων.
Η ταξινόμηση αυτών των τραγουδιών ανά βιβλίο έχει γίνει με δύο τρόπους. Στη μεν πρώτη ομάδα που περιλαμβάνει ρεμπέτικα – παλιά λαϊκά και έντεχνα λαϊκά τραγούδια, τα τεύχη από το Νο1 – Νο7 είναι ταξινομημένα ανά επίπεδο δυσκολίας. Στη δεύτερη ομάδα που τιτλοφορείται «οι λαϊκοί συνθέτες» τα τραγούδια είναι ταξινομημένα στα βιβλία ανά συνθέτη.

Περισσότερα για Συλλογές τραγουδιών διάφορων συνθετών

 

 

Λαϊκοί Συνθέτες

 ΣΥΝΘΕΤΕΣ copy

«Οι λαϊκοί συνθέτες» είναι μια σειρά, της οποίας κάθε τεύχος είναι αφιερωμένο σε καθένα ξεχωριστά από τους λαϊκούς συνθέτες και περιλαμβάνει μερικά από τα πιο γνωστά τους τραγούδια. Έτσι κατά κάποιο τρόπο, αναδεικνύεται το προσωπικό - ιδιαίτερο ύφος, που είχε ο καθένας, όχι μόνο στις συνθέσεις του αλλά και στο παίξιμό του στο μπουζούκι.

 Περισσότερα για Λαϊκοί Συνθέτες

 

 

 

Οργανικά για μπουζούκι

 

organika-gia-bouzouki-book-gr«ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ» είναι ο τίτλος της νέας σειράς βιβλίων που άρχισε να κυκλοφορεί ο Βαγγέλης Τρίγκας.

Τα οργανικά κομμάτια που γράφτηκαν από τους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, αποτελούν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κομμάτι της ελληνικής λαϊκής μουσικής και ένα πολύτιμο και σημαντικό μέρος της σπουδής, ενός λαϊκού οργάνου όπως το μπουζούκι. Οι οργανικές συνθέσεις των δεξιοτεχνών του μπουζουκιού από το ρεμπέτικο μέχρι και της μέρες μας, εκτός του μουσικού ενδιαφέροντος που έχουν, έπαιξαν αναμφισβήτητα και ένα εκπαιδευτικό ρόλο για όλες τις γενιές των παικτών του μπουζουκιού.
Η καταγραφή αυτών των οργανικών σε νότες και μάλιστα με τεχνικές υποδείξεις, είναι ένα πολύτιμο βοήθημα για όσους επιχειρούν να τα παίξουν και ιδιαίτερα αυτά που έχουν τεχνικές απαιτήσεις υψηλού επίπεδου.

 

 

 

Περισσότερα για Οργανικά για μπουζούκι