Βιογραφικό

Βαγγέλης Τρίγκας

Ο βαγγέλης Τρίγκας είναι σολίστ, καθηγητής μπουζουκιού, συνθέτης και μελετητής της Ελληνικής λαϊκής μουσικής. Στη μακρόχρονη διαδρομή του έχει αναδείξει το μπουζούκι και την Ελληνική λαϊκή μουσική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με πολλούς από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στην Ελλάδα και έχει γράψει μέχρι σήμερα 39 μουσικά βιβλία σχετικά με το μπουζούκι, συμπεριλαμβανομένων των Μεθόδων εκμάθησης για το τρίχορδο και το τετράχορδο μπουζούκι αντίστοιχα. Παραδίδει μαθήματα δια ζώσης και διαδικτυακά, ενώ ταυτόχρονα δίνει μουσικές παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με το μουσικό του σύνολο.

Συνεργασίες

Σαν σολίστ, ο Βαγγέλης Τρίγκας έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως , η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής σκηνής το 2017 στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Η εποχή της Μελισσάνθης», με τη Symphonic Orchestra “Neue Philarmonie Westfalen και τη χωροδία «Universitätschor Essen» choir το 2016 στη Γερμανία, τη Συμφωνική ορχήστρα της Niss της Σερβίας το 2016 στη Σερβία. Έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδιστές όπως, ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαρία Φαραντούρη, η Χάρις Αλεξίου, ο Μανώλης Μητσιάς, ο  Δημήτρης Μητροπάνος, η Μαίρη Λίντα, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Βασίλης Λέκας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και πολλοί άλλοι.

Έχει παίξει σε σημαντικούς χώρους της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως, Εθνική Λυρική Σκηνή, Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στην , Munich Philarmonic του Μονάχου, στο Wiener Conzerthaus κ.α.

Διδασκαλία-Βιβλιογραφία

Ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειάς του αφιέρωσε στη διδασκαλική του ιδιότητα με πολλές επιμέρους δραστηριότητες. Έχει πραγματοποιήσει μακροχρόνια έρευνα για να αποκτήσει το μπουζούκι τεκμηριωμένη τεχνική και εμπεριστατωμένη σπουδή, εφάμιλλη των κλασσικών οργάνων. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έχουν καταγραφεί και περιλαμβάνονται στην τρίτομη Μέθοδο «Βαγγέλης Τρίγκας Μέθοδος για τρίχορδο μπουζούκι» που έχει εκδώσει ο ίδιος και αποτελεί ένα ολοκληρωμένο κύκλο σπουδής-διδακτέας ύλης για το μπουζούκι. Στην προσπάθειά του να διαδώσει αυτό το σύγχρονο τρόπο διδασκαλίας για το λαϊκό μας όργανο, άρχισε από το 2000 να δίνει σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ το 2005 ήταν ο πρώτος στη Ελλάδα που εφάρμοσε τη διαδικτυακή διδασκαλία παραδίδοντας μαθήματα μπουζουκιού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ( SKYPE) με μεγάλη επιτυχία (αναφορά για αυτή την πρωτοποριακή μέθοδο από εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ 7 Ιαν. 2014).

Η μελέτη και καταγραφή της Ελληνικής λαϊκής μουσικής που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια, είχε σαν αποτέλεσμα τη συγγραφή 33 μουσικών βιβλίων με παρτιτούρες που περιλαμβάνονται στις σειρές, «Λαϊκοί συνθέτες» , «Ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια» «Έντεχνα λαϊκά τραγούδια» και «Τα οργανικά του μπουζουκιού». Είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται σε νότες τα σημαντικότερα λαϊκά τραγούδια και τα οργανικά κομμάτια πιστά από τις πρώτες αυθεντικές ηχογραφήσεις ενώ τα ίδια αποτελούν ταυτόχρονα και διδακτέα ύλη.

Δισκογραφία

Ο Βαγγέλης Τρίγκας έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα τρεις προσωπικές δισκογραφικές δουλειές με οργανικές συνθέσεις και μία με επανεκτελέσεις παλιών λαϊκών τραγουδιών..Στα CD “12 Οργανικά για τρίχορδο μπουζούκι”, και στο ” Σε τρεις χορδές” το ενδιαφέρον του ήταν στραμμένο στο να αναδείξει τις δυνατότητες του τρίχορδου μπουζουκιού και την τεχνική του ενώ στο τελευταίο του CD  ‘Optima” δίνει τη δική του άποψη σχετικά με το σύγχρονο ρόλο και το μέλλον  του οργάνου. Το CD με  λαϊκά τραγούδια τιτλοφορείται “Δεξιοτέχνες και ερμηνείες” και εκεί ο Βαγγέλης Τρίγκας παρουσιάζει μερικά από τα παλιά λαϊκά τραγούδια με το δικό του ιδιαίτερο ύφος.Έχει συμμετάσχει τέλος σε δισκογραφικές δουλειές πολλών μεγάλων καλλιτεχνών ως σολίστας.

Μουσικό σύνολο “Βαγγέλης Τρίγκας”

Ο Βαγγέλης Τρίγκας έχει δημιουργήσει το δικό του μουσικό σύνολο με το οποίο δίνει παραστάσεις σε πολιτιστικούς χώρους της Ελλάδας και του εξωτερικού. Βασική επιδίωξη του συνόλου είναι να προάγει το μπουζούκι, το εθνικό λαϊκό όργανο και την Ελληνική λαϊκή μουσική.

Σε αυτές τις παραστάσεις ο σολίστας επιλέγει τα σπουδαιότερα κομμάτια από το Ελληνικό αλλά και διεθνές ρεπερτόριο, παρουσιάζει τις δικές του συνθέσεις και επιχειρεί να συστήσει εκ νέου το μπουζούκι συνδυάζοντάς αρμονικά τον ήχο του με τα άλλα όργανα της ορχήστρας.Ο συνδυασμός του εκλεπτυσμένου λαϊκού στοιχείου του μπουζουκιού από τη μία και του κλασικού στοιχείου των υπόλοιπων οργάνων του συνόλου από την άλλη, οδηγούν σε ένα ενδιαφέρον μουσικό αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής που ταυτόχρονα είναι μια νέα πρόταση.