Βιογραφικό

Βαγγέλης Τρίγκας

Ο Βαγγέλης Τρίγκας είναι σολίστας, συνθέτης, καθηγητής στο μπουζούκι και μελετητής της Ελληνικής λαϊκής μουσικής. Γεννημένος στο Άργος, έλαβε από μικρή ηλικία τα πρώτα καθοριστικά ερεθίσματα από τον πατέρα του, ερασιτέχνη παίκτη στο μπουζούκι και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία από τη νεαρή ηλικία των 15 ετών.

Συνεργασίες

Σαν σολίστ συνεργάστηκε με κορυφαίους ερμηνευτές και μουσικούς ( Μαρία Φαραντούρη – Γιώργο Νταλάρα – Χάρις Αλεξίου- Δημήτρη Μητροπάνο – Μανόλη Μητσιά – Μαίρη Λίντα – Μανόλη Λιδάκη – Βασίλη Λέκκα – Γεράσιμο Ανδρεάτο κ.α.) με μερικούς από τους οποίους έδωσε παραστάσεις στις μεγαλύτερες σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού (Ωδείο Ηρώδου Αττικού – Μέγαρο μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης-Φιλαρμονική του Μονάχου – Wiener Konzerthaus κ.α). Το 2015 συνεργάστηκε με τη συμφωνική ορχήστρα «Neue Philharmonie Westfalen» και τη χορωδία «Universitätschor Essen» ενώ το 2016 συνεργάστηκε με τη συμφωνική ορχήστρα της Νις.

Διδασκαλία-Βιβλιογραφία

Ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειάς του αφιέρωσε στη διδασκαλική του ιδιότητα με πολλές επιμέρους δραστηριότητες. Έχει πραγματοποιήσει μακροχρόνια έρευνα για να αποκτήσει το μπουζούκι τεκμηριωμένη τεχνική και εμπεριστατωμένη σπουδή, εφάμιλλη των κλασσικών οργάνων. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έχουν καταγραφεί και περιλαμβάνονται στην τρίτομη Μέθοδο «Βαγγέλης Τρίγκας Μέθοδος για τρίχορδο μπουζούκι» που έχει εκδώσει ο ίδιος και αποτελεί ένα ολοκληρωμένο κύκλο σπουδής-διδακτέας ύλης για το μπουζούκι. Στην προσπάθειά του να διαδώσει αυτό το σύγχρονο τρόπο διδασκαλίας για το λαϊκό μας όργανο, άρχισε από το 2000 να δίνει σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ το 2005 ήταν ο πρώτος στη Ελλάδα που εφάρμοσε τη διαδικτυακή διδασκαλία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ( SKYPE) με μεγάλη επιτυχία (αναφορά για αυτή την πρωτοποριακή μέθοδο από εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ 7 Ιαν. 2014).

Η μελέτη και καταγραφή της Ελληνικής λαϊκής μουσικής που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια, είχε σαν αποτέλεσμα τη συγγραφή 33 μουσικών βιβλίων με παρτιτούρες που περιλαμβάνονται στις σειρές, «Λαϊκοί συνθέτες» , «Ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια» «Έντεχνα λαϊκά τραγούδια» και «Τα οργανικά του μπουζουκιού». Είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται σε νότες τα σημαντικότερα λαϊκά τραγούδια και τα οργανικά κομμάτια πιστά από τις πρώτες αυθεντικές ηχογραφήσεις ενώ τα ίδια αποτελούν ταυτόχρονα και διδακτέα ύλη.