Βαγγέλης Τρίγκας
Ο Βαγγέλης Τρίγκας είναι σολίστ, καθηγητής στο μπουζούκι, συνθέτης και μελετητής της ελληνικής λαϊκής μουσικής. Διακεκριμένος στο χώρο του, εκπροσωπεί την κλασσική σχολή έκφρασης, ενώ παράλληλα η ακαδημαϊκή προσέγγισή του στο μπουζούκι έχει αποτελέσει εφαλτήριο για πολλές διαφορετικές, σχετικές δραστηριότητές του. Στη μακρόχρονη διαδρομή του έχει κάνει σαν σολίστ πολυάριθμες συνεργασίες, ενώ σαν καθηγητής και μελετητής έχει γράψει και εκδώσει πενήντα οκτώ μουσικά βιβλία, παραδίδει μαθήματα masterclass και διοργανώνει σεμινάρια για το μπουζούκι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει ηχογραφήσει πέντε προσωπικούς δίσκους και έχει μετάσχει σε δίσκους πολύ μεγάλων γνωστών τραγουδιστών του έντεχνου τραγουδιού. Παράλληλα, με την ορχήστρα του δίνει παραστάσεις σε πολιτιστικούς χώρους της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Συνεργασίες
Σαν σολίστ έχει συμπράξει με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους μουσικούς όπως με το μαέστρο Λουκά Καρυτινό στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» το 2017 και 2020 στο έργο του Μ. Χατζιδάκι «Η εποχή της Μςλισσάνθης». Το 2023 με τον Ελβετό μαέστρο – διευθυντή ορχήστρας Stefan Schmid, τις χορωδίες Les Marmottes Solothurn & Project Choir Olten, τη soprano Araceli Fernandez Gonzalez και τον βαρύτονο Alvaro Etcheverry για το ορατόριο CANTO GENERAL σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση του PABLO NERUDA στις πόλεις Olten και Solothurn της Ελβετίας. Το 2016 με το μαέστρο – διευθυντή ορχήστρας Sasha Nikolovski για το κονσέρτο που έγραψε ο συνθέτης Θόδωρος Μπρουτζάκης για δύο μπουζούκια και ορχήστρα, που παίχτηκε στην πόλη Nis της Σερβίας στην αίθουσα Dom Vojske Hall με τη συμφωνική ορχήστρα της Nis. Το 2015 με το Γερμανό διευθυντή ορχήστρας Hermann Kruse, τη συμφωνική ορχήστρα Neue Philharmonie Wesfalen, τη χορωδία Universitatschor, τον βαρύτονο Gerhard Pauli για το Λαϊκό Ορατόριο «Άξιον Εστί» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Το 2013 με το συνθέτη Αλέξη Ναθαναήλ, με τον οποίο παρουσίασαν στην Λισαβώνα το νέο δίσκο του συνθέτη Onde Sonho και τη γνωστή πορτογαλίδα τραγουδίστρια Joana Amendoeira.
Από τις πιο στενές του και μακρόχρονες συνεργασίες με τραγουδιστές, ήταν αυτή με τη Μαρία Φαραντούρη με την οποία εμφανίστηκε σε μεγάλες σκηνές αρκετών ευρωπαϊκών πόλεων και με το Γιώργο Νταλάρα, με τον οποίο εμφανίστηκε στις μεγαλύτερες ελληνικές σκηνές. Συνεργάστηκε επίσης στενά, στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής ρου διαδρομής με τη Μαίρη Λίντα, πολύ αργότερα με το Γεράσιμο Ανδρεάτο και το Βασίλη Λέκκα. Περιστασιακά συνεργάστηκε με τους Σωτηρία Μπέλου, Πόλυ Πάνου, Χάρις Αλεξίου, Ελένη Βιτάλη, Δημήτρη Μητροπάνο, Μανόλη Μητσιά, , Μανόλη Λιδάκη, και πολλούς άλλους. Έχει παίξει σε διακεκριμένες μουσικές σκηνές και αίθουσες συναυλιών στην Ελλάδα, όπως, εθνική Λυρική Σκηνή, Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και στο εξωτερικό στη Φιλαρμονική του Μονάχου, Wiener Konzerthaus κα.
Διδασκαλία-Βιβλιογραφία
Ο Βαγγέλης Τρίγκας έχει σαν καθηγητής πολύχρονη θητεία στη διδασκαλία του μπουζουκιού. Έχει πραγματοποιήσει μακρόχρονη έρευνα και μελέτη έτσι ώστε το μπουζούκι να αποκτήσει τεκμηριωμένη τεχνική και εμπεριστατωμένη σπουδή, εφάμιλλη των κλασσικών οργάνων. Από το 1990 εφαρμόζει αυτό το σύγχρονο τρόπο διδασκαλίας στο μπουζούκι και δίνει μαθήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το 2005 ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που εφάρμοσε τα διαδυκτιακά μαθήματα. Τα αποτελέσματα της μελέτης του έχουν αποτυπωθεί και περιλαμβάνονται στις δύο πεντάτομες Μεθόδους “Βαγγέλης Τρίγκας Μέθοδος για τρίχορδο μπουζούκι” και “Μέθοδος για τετράχορδο μπουζούκι” που έχει ο ίδιος εκδώσει. Επίσης, έχει καταγράψει σε νότες πιστά από τις πρώτες αυθεντικές ηχογραφήσεις τα περισσότερα από τα κλασσικά λαϊκά τραγούδια και οργανικά κομμάτια. Αυτά τα τραγούδια περιλαμβάνονται σε σαράντα οκτώ διαφορετικά βιβλία και εμπίπτουν στις σειρές “Λαϊκοί Συνθέτες”, “Ρεμπέτικα και Λαϊκά Τραγούδια”, “Έντεχνα και Λαϊκά τραγούδια” και “Τα οργανικά του Μπουζουκιού”. Είναι η πρώτη φορά που όλα αυτά τα τραγούδια καταγράφονται ειδικά για το μπουζούκι και αποτελούν ταυτόχρονα μέρος της διδακτέας ύλης του.
Δισκογραφία
Ο Βαγγέλης Τρίγκας έχει μέχρι στιγμής κυκλοφορήσει τρεις προσωπικές συλλογές με οργανικές του συνθέσεις, “12 οργανικά για τρίχορδο μπουζούκι” (2004), “Σε τρεις χορδές” (2008), “Optima” (2016) καθώς και μία συλλογή με επανεκτελέσεις παλιών λαϊκών τραγουδιών με τον τίτλο “Δεξιοτέχνες και Ερμηνείες” (2006). Το 2022 κυκλοφόρησε τη συλλογή «Με δικά μου λόγια» μέσα στην οποία περιλαμβάνονται τα πρώτα δικά του – σε στίχους και μουσική – τραγούδια. Έχει επίσης ένα μεγάλο αριθμό συμμετοχών σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών.
Μουσικό σύνολο “Βαγγέλης Τρίγκας”
Ο Βαγγέλης Τρίγκας με το δικό του μουσικό σύνολο δίνει παραστάσεις σε πολιτιστικούς χώρους της Ελλάδας και του εξωτερικού πρεσβεύοντας την ελληνική μουσική.