Περιοδικό “Όγδοο” – Νέες Κυκλοφορίες Βαγγέλης Τρίγκας: «Το μπουζούκι πρέπει να ξανακερδίσει το ακροατήριό του»
Βαγγέλης Τρίγκας: «Το μπουζούκι πρέπει να ξανακερδίσει το ακροατήριό του»
«Optima» από τον Βαγγέλη Τρίγκα
Πριν από λίγες ημέρες έφτασε στα χέρια μου η τελευταία δισκογραφική δουλειά του σολίστα, συνθέτη, μελετητή και καθηγητή του μπουζουκιού Βαγγέλη Τρίγκα με τίτλο «Optima» και δέκα νέες οργανικές συνθέσεις για μπουζούκι…
Κύριο χαρακτηριστικό και αυτού του δίσκου, όπως και των προηγούμενων, ο καθαρός και «κρυστάλλινος» ήχος του τρίχορδου μπουζουκιού του Βαγγέλη Τρίγκα…
Τα κομμάτια του cd
1)Χασάπικος χορός για δυο μπουζούκια
2)Στο ρυθμό του Swing
3)Το βαλς της Τερψιχόρης
4)Μία ιστορία
5)Χορός
6)Όστρια
7)Λάτιν
8)Πάνω στα κύματα
9)Χορός τσάμικος
10)Το ταξίδι των ονείρων
Έπαιξαν οι μουσικοί
Βαγγέλης Τρίγκας (μπουζούκι) Θόδωρος Μπρουτζάκης (πιάνο), Αλέξανδρος Κασαρτζής (βιολοντσέλο), Γιώργος Διδάχος (κλασική κιθάρα), Λάμπρος Κουκουβής (μαντολίνο – μπουζούκι), Γιάννης Πλαγιανάκος (κοντραμπάσο).
Η ηχογράφηση του δίσκου έγινε ζωντανά στις 18 και 19 Ιουλίου 2016 από τον Κώστα Κατσαντώνη στο Εργαστήριο Μουσικής και Τεχνολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η φωτογραφία είναι του Γιάννη Γούτμαν ενώ ο σχεδιασμός του cd έγινε από τον Σπύρο Καραβά. Ο δίσκος του Βαγγέλη Τρίγκα διανέμεται από τον ίδιο, μετά από επικοινωνία μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του ή της σελίδας του στο facebook.
Λίγα λόγια του Βαγγέλη Τρίγκα
Από το να γράψω οποιαδήποτε γνώμη ή «κριτική» για το δίσκο του Βαγγέλη Τρίγκα, θεώρησα καλύτερο να απευθυνθώ στον «καθ’ ύλην αρμόδιο» και να ζητήσω από τον ίδιο να μου περιγράψει τα «πως» και τα «γιατί» της έκδοσης. Μου είπε λοιπόν:
Το «ΟΠΤΙΜΑ» που κυκλοφόρησε πρόσφατα έχει ένα διαφορετικό χαρακτήρα απ’ ό,τι είχαν οι προηγούμενο δίσκοι μου. Περιλαμβάνει δέκα νέες οργανικές μου συνθέσεις που έχουν ως κυρίαρχο στοιχείο τη μελωδία και λιγότερο τη δεξιοτεχνία.
Θέλησα να «περάσω» πάνω στον κλασσικό ήχο του μπουζουκιού, που θεωρώ σταθερή αξία, μελωδίες που δεν παραπέμπουν στις φόρμες που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα και να ανοίξω έτσι ένα νέο μουσικό πεδίο μέσα από το οποίο μπορεί να αναδειχθεί το λαϊκό μας όργανο.
Το σημερινό, το σύγχρονο μπουζούκι, πρέπει να γίνει πάλι ελκυστικό και να ξανακερδίσει το ακροατήριό του, γι’ αυτό πρέπει να γεννηθούν νέες ιδέες, να δημιουργηθούν καινούργια πράγματα μέσα από τα οποία μπορεί να προβληθεί και να ξαναβρεί τη σχέση του με το κοινό.
Ένα τέτοιο μέσο μπορεί να είναι , πιστεύω η οργανική – ορχηστρική μουσική. Έχουμε αρκετά τέτοια παραδείγματα ορχηστρικής μουσικής, παλαιότερα αλλά και πρόσφατα, που συνόδευσε ταινίες, κάποιες φορές με μπουζούκι, άλλες φορές με πιάνο, με βιολί, με κλαρίνο κλπ. που έγινε δημοφιλής και πολλές φορές με παγκόσμια απήχηση και η μουσική η ίδια ανέδειξε και τα όργανα. Πιστεύω γενικότερα ότι ο ρόλος των λαϊκών – παραδοσιακών οργάνων πρέπει να είναι ενεργός στη διαμόρφωση της σύγχρονης λαϊκής μουσικής. Αρκετά από τα παραδοσιακά όργανα χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε σύγχρονα έντεχνα λαϊκά τραγούδια, σε αντίθεση με το μπουζούκι που όλο και λιγότερο το βλέπουμε να μετέχει σε αυτά.
Το 2004 έκανα την πρώτη δισκογραφική μου παρουσία με το δίσκο «12 οργανικά για τρίχορδο μπουζούκι», που είχε, όπως και οι άλλοι μου δίσκοι που ακολούθησαν, ένα έντονο δεξιοτεχνικό χαρακτήρα. Ήταν μια προσπάθεια να αναδείξω το μπουζούκι γενικότερα, αλλά και ειδικότερα τις δυνατότητες του τρίχορδου, εντάσσοντας στον ήχο του νέα τεχνικά και εκφραστικά στοιχεία. Ταυτόχρονα οι δίσκοι αυτοί είχαν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αν λάβει υπόψη του κανείς ότι η σπουδή του μπουζουκιού τροφοδοτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από τέτοιες οργανικές συνθέσεις. Στη συνέχεια, από το 2004 και μετά υπήρξε ένα ρεύμα παραγωγής τέτοιων δίσκων. Κυκλοφόρησαν από συναδέλφους μου και άλλες πολλές τέτοιες δισκογραφικές δουλειές με οργανικές συνθέσεις του μπουζουκιού και κάποιες από αυτές πολύ αξιόλογες, οι οποίες είχαν κατά κύριο λόγο επίσης δεξιοτεχνικό ενδιαφέρον. Πιστεύω όμως πως αυτοί οι δίσκοι, που είναι ωστόσο απαραίτητοι, απευθύνονται σε ένα εξειδικευμένο, συγκεκριμένο κοινό που αποτελείται από τους παίκτες και τους πιστούς λάτρεις του μπουζουκιού, η δεξιοτεχνία δεν αφορά το ευρύ κοινό.
Ο δίσκος «Οptima» δίνει το προσωπικό μου στίγμα μέσα στο μουσικό χώρο και το χρόνο. Έγινε στο μεταίχμιο της προσωπικής μου διαδρομής όπου πλέον επιδιώκω διαφορετικά πράγματα και μεταξύ των άλλων να προβάλω την τέχνη που να υπηρετείται από την τεχνική. Αυτό έχει αποτυπωθεί, πιστεύω σε αυτή τη νέα μου δισκογραφική δουλειά που αποτελεί για μένα νέα διαφορετική πρόταση και ελπίζω να βρει απήχηση στο ευρύ ακροατήριο.
Οι προσεχείς εμφανίσεις του Βαγγέλη Τρίγκα
-Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου στις 9:30 το βράδυ ο Βαγγέλης Τρίγκας θα παρουσιάσει στον ΙΑΝΟ το νέο του δίσκο, καθώς και τη βιβλιογραφία του (στην οποία θα αναφερθούμε προσεχώς). Για τη δραστηριότητά του θα μιλήσουν ο Παναγιώτης Κουνάδης και ο Πάρης Μήτσου, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό του σχήμα που θα μεταδοθεί ζωντανά από το διαδικτυακό Ianos Radio.
-Το Σαββατοκύριακο 4 & 5 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ, ο Βαγγέλης Τρίγκας θα λάβει μέρος σε συναυλία με το έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Η εποχή της Μελισσάνθης», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Λουκά Καρυτινού, στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
-Τις Παρασκευές 20 Οκτωβρίου και 3 και 10 Νοεμβρίου στις 22:30, θα εμφανιστεί στην Μουσική σκηνή «ΧΑΜΑΜ». Συμμετέχουν ο Θόδωρος Μπρουτζάκης (πιάνο), η Μαργαρίτα Καραμολέγκου (τραγούδι), ο Αντώνης Σίδερης (μπουζούκι) και ο Γιάννης Πλαγιανάκος (κοντραμπάσο).
Ο Βαγγέλης Τρίγκας «Στο Κόκκινο»
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 ο Βαγγέλης Τρίγκας παραβρέθηκε στην εκπομπή του Αλέξη Βάκη «Εδώδιμα και αποικιακά» στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο 105,5 fm», η οποία, λόγω της συνέντευξης τύπου του πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ., μεταδόθηκε σε μειωμένη χρονική διάρκεια. Μπορείτε να την ακούσετε στο video που ακολουθεί.