Ηλεκτρονικός Τύπος
Ogdoo.gr – Τα νέα βιβλία του Βαγγέλη Τρίγκα για το μπουζούκι

Ogdoo.gr – Τα νέα βιβλία του Βαγγέλη Τρίγκα για το μπουζούκι

Ο Βαγγέλης Τρίγκας μιλά για τη νέα πεντάτομη μεθόδο εκμάθησης για το τετράχορδο μπουζούκι.

Σαν σήμερα…

Στις 27 Οκτωβρίου του 1960 γεννήθηκε ο σολίστας, συνθέτης, μελετητής και καθηγητής του μπουζουκιού Βαγγέλης Τρίγκας… Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα παρουσιάσαμε τη νέα δισκογραφική δουλειά του με τίτλο «Optima», που περιλαμβάνει δέκα νέες οργανικές συνθέσεις για μπουζούκι.

Μέθοδος για τετράχορδο μπουζούκι

Η δραστηριότητα του Βαγγέλη Τρίγκα δεν σταματά εκεί. Πριν από δυο μήνες κυκλοφόρησε η Μέθοδος για το τετράχορδο μπουζούκι, με τίτλο «Βαγγέλης Τρίγκας – Μέθοδος για τετράχορδο μπουζούκι». Όπως έκανα για το νέο δίσκο, έτσι ζήτησα από τον ίδιο τον Βαγγέλη Τρίγκα να μου πει δυο λόγια για τα καινούργια του βιβλία.

Μου είπε λοιπόν σχετικά:

Πριν δύο περίπου μήνες κυκλοφόρησε η Μέθοδος για το τετράχορδο μπουζούκι με τίτλο «ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΡΙΓΚΑΣ – ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΕΤΡΑΧΟΡΔΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ». Με χαρά ανακοινώνω στους φίλους δασκάλους και μαθητευόμενους του μπουζουκιού αυτή τη νέα έκδοση με τη σειρά των βιβλίων που αποτελούν τη Μέθοδο εκμάθησης του τετράχορδου μπουζουκιού.

Με την έκδοση αυτού του πεντάτομου έργου που είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης και επίπονης προσπάθειας, εκπλήρωσα την επιθυμία και την ανάγκη πολλών φίλων δασκάλων του μπουζουκιού αλλά και μαθητευόμενων που θέλουν να έχουν μια πλήρη και εμπεριστατωμένη μέθοδο εκμάθησης σαν βοήθημα. Από την άλλη πλευρά με την έκδοση αυτού του πονήματος ικανοποιώ και την προσωπική μου επιθυμία να ολοκληρώσω τον κύκλο σπουδής του οργάνου που ξεκίνησα το 2009 με την έκδοση της αντίστοιχης Μεθόδου για το τρίχορδο μπουζούκι με τίτλο «ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΡΙΚΑΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΡΙΧΟΡΔΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ».

Πριν από δώδεκα περίπου χρόνια άρχισα να γράφω τα πρώτα μου βιβλία. Ήταν και εξακολουθεί να είναι για μένα μια από τις βασικές και πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που πηγάζουν και τροφοδοτούνται από το ενδιαφέρον, την αγάπη μου για το μπουζούκι και γενικότερα για τη λαϊκή μας μουσική.

Ο στόχος μου με αυτή την προσπάθεια ήταν να υπάρχει μια πιστή καταγραφή σε νότες ενός πολύ μεγάλου μέρους της λαϊκής μας κληρονομιάς, όπως ακριβώς παίχτηκαν στις πρώτες αυθεντικές τους εκτελέσεις, περιλαμβάνοντας και τα σολιστικά μέρη (ταξίμια). Στη συνέχεια πάνω σε αυτή την ύλη που περιλαμβάνει τραγούδια και οργανικά όλων των περιόδων από το 1930 και μετά, με μια επιπρόσθετη μελέτη που έκανα, προσάρμοσα τεχνικές υποδείξεις (δακτυλοθεσία – θέσεις για τρίχορδο και τετράχορδο μπουζούκι καθώς και συγχορδίες). Κατ’ αυτό τον τρόπο, επεδίωξα αυτά τα κομμάτια να είναι πιο προσιτά στους παίκτες και μαθητευόμενους του μπουζουκιού και παράλληλα, αυτή η εργασία να αποτελέσει μέρος της σπουδής του μπουζουκιού, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τη σπουδή των κλασσικών οργάνων.

Μεταξύ των υπόλοιπων βιβλίων μου, η Μέθοδος αποτελεί μια ιδιαίτερη κατηγορία με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Στα βιβλία αυτά, μπορώ να πω πως έχω συμπυκνώσει τα αποτελέσματα της πολύχρονης έρευνας που έχω κάνει για να αποκτήσει το μπουζούκι μια τεκμηριωμένη τεχνική και κατ’ επέκταση μια εμπεριστατωμένη σπουδή. Πιστεύω έτσι αποκτά το λαϊκό μας όργανο ένα σύγχρονο τρόπο εκμάθησης – εκπαίδευσης που δεν στηρίζεται μόνο στο ένστικτο αλλά στην τεκμηριωμένη και συμπαγή γνώση. Παράλληλα πιστεύω πως η εργασία μου αυτή αποτελεί ένα σοβαρό βήμα για την αναγνώριση του μπουζουκιού, δεδομένου ότι η οργάνωση – κατάρτιση διδακτέας ύλης αποτελεί μια σοβαρή δυσκολία για όλα τα λαϊκά – παραδοσιακά όργανα.

Το έργο αποτελείται συνολικά από πέντε βιβλία, τα μεν τρία 1ο – 2ο – 3ο τεύχη που αποτελούν το βασικό κορμό της Μεθόδου με ασκήσεις – επεξηγηματικά κείμενα τεχνικής – εικόνες, τα δε δύο υπόλοιπα βιβλία με τραγούδια διαβαθμισμένα σε δυσκολία και κατ’ αντιστοιχία με τα κεφάλαια της Μεθόδου, έτσι ώστε να αποτελούν πρακτική εφαρμογή των κανόνων τεχνικής και Θεωρίας της Μουσικής.

Το έργο υπάρχει και στην Αγγλική έκδοση και περιλαμβάνει συνολικά

• 612 σελίδες
• 466 ασκήσεις
• 71 τραγούδια
• Ηχογραφήσεις όλων ασκήσεων