Τα οργανικά του μπουζουκιού

Τα οργανικά του μπουζουκιού” είναι η σειρά που περιλαμβάνει τις περισσότερες από τις οργανικές συνθέσεις που έγραψαν οι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού σε όλες τις μεταβατικές περιόδους που πέρασε το μπουζούκι από το 1930 και μετά. Αποτελούν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κομμάτι της Ελληνικής λαϊκής μουσικής και ταυτόχρονα σημαντικό μέρος της σπουδής του οργάνου, δεδομένου ότι αποτέλεσαν τη βασική εκπαιδευτική ύλη των παικτών του μπουζουκιού όλων των εποχών.

Κάθε τεύχος περιλαμβάνει οργανικά μιας συγκεκριμένης περιόδου και ξεκινά με το πρώτο οργανικό με μπουζούκι, «το μινόρε του τεκέ» του Γιάννη Χαλκιά, που ακούστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα γύρω στο 1930. Κατ’ αυτό τον τρόπο μέσα από αυτή την καταγραφή στα βιβλία δίνεται και το στίγμα της εξέλιξης του μπουζουκιού από τη μια περίοδο στην άλλη.

Η πιστή καταγραφή αυτών των κομματιών σε νότες από τις πρώτες αυθεντικές εκτελέσεις τους, που συνοδεύονται στο πεντάγραμμο και από τεχνικές υποδείξεις, είναι ένα σημαντικό βοήθημα για όλους τους μαθητευόμενους που επιχειρούν να τα μάθουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις παρτιτούρες έχουν καταγραφεί με κάθε λεπτομέρεια και τα ταξίμια (ελεύθερα σολιστικά – αυτοσχεδιαστικά μέρη) που συνοδεύουν πολλά από αυτά τα οργανικά κομμάτια.

“Τα οργανικά του μπουζουκιού” Νο4 –  12 από τα σημαντικότερα ιστορικά οργανικά των έντεχνων λαϊκών συνθετών

“Τα οργανικά του μπουζουκιού” Νο4 – 12 από τα σημαντικότερα ιστορικά οργανικά των έντεχνων λαϊκών συνθετών

Το 4ο τεύχος της σειράς “Τα οργανικά του μπουζουκιού”  περιλαμβάνει μερικά από τα σημαντικότερα οργανικά κομμάτια που έγραψαν οι έντεχνοι λαϊκοί συνθέτες.  Οι περισσότερες από...